top of page

Сторітелінг – сучасний спосіб збільшити лояльність всередині компанії: кейс співпраці Нової Пошти та дитячої письменниці Галини Буділової

Щоб залучити покупців або потенційних партнерів, бізнес повинен вміти правильно подавати себе і свої продукти. Причому зробити це так, щоб гарантовано заволодіти увагою цільової аудиторії і переконати її в своїх перевагах.

 

Сторітелінг - не просто чергове модне слово в маркетингу. Він впливає на свідомість покупця так, як не зміг би жоден інший тип контенту: захоплює, привертає увагу, пробуджує інтерес і довіру. Це ефективний метод донести ключову інформацію до цільової аудиторії за допомогою веселої, сумної або зворушливої історії; причому неважливо, наскільки реальними є діючі в ній персонажі.

 

Бренди вже давно створюють такі унікальні історії для збільшення лояльності серед своєї аудиторії. Найвідоміший приклад сторітелінгу в бізнесі є історія від Lego. У ролику онук засновника Lego Оле Кірк Крістіансен розповідає про те, як створювалася компанія, хто ті люди, які її будували і продовжують це робити. Незважаючи на те, що тривалість відео становить цілих 17 хвилин, в перший тиждень кількість переглядів перевалило за 1 млн. На сьогодні у ролика - понад 20 млн переглядів.

 

У Lani Pixels успіх пояснюють тим, що за допомогою відео споживачі змогли зазирнути за лаштунки легендарного бренду, а значить – відчути себе одним цілим з компанією. Приклад того, як вдало розказана історія робить бренд в очах суспільства унікальним.

 

Ще в далекому 2019 році компанія Нова Пошта однією з перших на українському ринку також вирішила використати метод сторітелінгу для створення унікальної історії для підвищення лояльності серед співробітників всередині компанії. Разом з Галиною Буділовою вони тоді створили цікаву, яскраву та добру історію для дітей до дня святого Миколая - «Троль, Велетун та диво-автівка», де співробітники Нової пошти подані, як чарівники та справжні супергерої. З того часу було створено ще 3 книжки серії, яка так полюбилася дітям та батькам: «Троль, Зореліт та Космичний камінчик», «Троль, Вантажний літак і чарівна веселка», «Троль, Позачас та Магічний годинник».

За цей час проєкт набув неабияких масштабів: загальний тираж книжок серії перевалив за 200 000, а країною на свята тепер подорожує чарівний трак з героями цих історій, що дарують діткам по всій Україні справжню казку.

 

Галина Буділова – це київська письменниця та видавчиня, яка наразі проживає та розвиває власну справу в Ірландії.


Авторка 10 книжок для дітей та батьків, в тому числі «Книги року» серед найменших читачів 2019 «Дуже ДУЖЕ зла книжка» і унікальної терапевтичної книжки-розмальовки про коронавірус для дітей «Робі та Злюка в короні», перекладеної вже 8 мовами світу. Як нам вдалось дізнатися, пані Галина не вперше створює захопливу історію для бренду. У її творчому доробку – співпраця з ТІС, Альфа банк, Нова Пошта, Seat. Ми вирішили дізнатися, в чому особливість такої роботи.


- Доброго дня, пані Галино. Це не перший ваш проєкт для відомого бренду, чи не так?


- Вітаю! Дійсно, вперше сторітелінг я використовувала в музичній книжці 2019 року «Пригоди біпчиків: Леон не хоче йти до садочка» для маленьких клієнтів автомобільного бренду Seat. Малюнки ми створили за образами лінійок машин Seat, а також дали їм відповідні імена. Наприклад, головний герой Леон (Seat Leon). А також його друзі: Ateca, Ibiza, Arona та ін.


Навесні 2020 року ми також розпочинали співпрацю з компанією Синєво. Створили рукопис, ввели у сюжет відомих роботів Сінєво, затвердили стилістику ілюстрацій. Це також мала бути книжка з терапевтичною казкою та піснями для дітей, яка б допомогла їм спокійніше переносити необхідність здавати аналізи. Але, на жаль, через карантин ця співпраця не була реалізована до кінця.


Ще дуже цікавою була співпраця з брендом дитячої постільної білизни Bunnymom. У нас тепер є книга казок та колискових, створених за мотивами їхніх принтів – «Білченятко хоче спатки». Це справжнє диво, коли дитина вкривається ковдрою із зображеннями улюблених персонажів, а мама поряд розповідає казочку про них же. Запрошую до прослуховування із вашими малятами альбому колискових, які ми створили з харківською співачкою Ольгою Бородкіною Українські колискові - YouTube


На одну з них ми також створили анімацію -

Ми з нашою командою можемо створювати не лише книги, а і мультики, і пісні, і додатки – все, щоб робити класний і корисний контент для сучасних дітей.


- Чи складно писати не власну казку, а на замовлення (бренду, компанії, тощо)?

- Це завжди цікаві виклики. Я дуже люблю створювати персонажів, надавати їм характер та придумувати казкові світи. Це для мене не важко. А от складнощі можуть виникати трохи з іншого боку, тому що тут я виступаю ще й керівником проєкту. Я організовую роботу своєї команди по створенню книги: співпрацюю з ілюстратором, редакторами, верстальником, підтримую комунікацію з юристами щодо підписання договорів, композиторами у студіях і т.д.


Також в такій співпраці важливо працювати злагоджено з представниками самої компанії. Я завжди прошу заповнити ТЗ (технічне завдання), з якого я отримую відповіді на важливі питання «Яка місія цієї книги? Tone of voice? Що обов’язково повинно бути в цій книзі, а чого категорично не має бути?» Що має отримати читач в результаті? Яку емоцію? Можливо, компанія має вже якийсь задум, який ми разом зможемо реалізувати. Також люблю питати «Якщо б наша книжка була людиною, якою вона б була? Веселою чи сумною? Ніжною чи грайливою? Опишіть її». Такі речі на етапі старту дуже допомагають «намацати» правильний напрямок руху задля вау-ефекту в результаті.

Співпрацювати з компаніями і брендами дуже цікаво, бо ми можемо створювати круті і дуже потрібні для дітей проєкти і ефективно їх розповсюджувати.

 

- Так, кейс із Новою Поштою дуже цікавий. Як виникла ідея співпраці?

- Влітку 2020 року компанія проводила конкурс серед підприємців  #якяперемігкарантин, в рамках якого я написала пост в Instagram. Я розповіла, що за час весняного карантину я видала і просувала самостійно свою книгу «Робі та Злюка в короні». Це унікальна книжка-розмальовка для дітей про коронавірус, яка стала частиною багатьох гуманітарних проєктів по всьому світу. Нова Пошта відмітила, що я дитяча письменниця, ознайомилася з моїми книгами і коли у них виникла ідея створення такої книги для дітей співробітників, Нова Пошта звернулася саме до мене.


- Як була обрана тема книжки і чому?

- Це була співпраця з відділом внутрішніх комунікацій компанії. Разом ми хотіли зробити сюрприз для діток співробітників компанії до Дня Святого Миколая і показати, що їхні батьки – це супергерої, що допомагають Святому Миколаю доставляти подарунки діткам у всі-всі куточки України і світу. Спочатку я написала синопсис майбутньої книги, потім текст, потім ми створили сторіборд і перейшли до створення самих ілюстрацій, - на кожному етапі я все узгоджувала з відділом внутрішньої комунікації.

 

- Як Ви вважаєте такі подарунки співробітникам збільшили лояльність до компанії?

- Звичайно! Я отримала безліч позитивних відгуків в Instagram, і навіть особисто мені у відділенні Нової Пошти дякували за чудову історію. Наша книга «Троль, Велетун і диво-автівка» дуже сподобалась співробітникам і я думаю, що вони дуже раді працювати в такій компанії, де так цінують своїх працівників. З кожною наступною книжкою кількість дітей, які чекають на нові пригоди наших героїв, зростає!

 

- В Європі та Америці бренди дуже часто використовують сторітелінг і щоб розповісти історію компанії (наприклад, Lego, Levi Strauss, New York Times і т.д.). Створюють музеї компаній та випускають цікаві буклети до річниць. Чому в Україні не використовують сторітелінг для розвитку лояльності до компаній або всередині компаній? Як Ви вважаєте?

- Зараз ми бачимо, що цей тренд приходить потроху і до нас. Звертаю увагу на буклети і розмальовки, що створюють для дітей різні компанії і в Україні. Але дуже часто ніякого казкового світу, цінностей бренду у такі речі не закладено - просто сувенірка.

Набагато ефективніше створювати цілий всесвіт свого бренду, це також підтверджує досвід європейських, американських та інших компаній, відомих у всьому світі. Це допомагає створити не просто товар чи послугу, а цілий чарівний світ, впровадити якусь концепцію. Це збільшує впізнаваність бренду, лояльність як співробітників, так і клієнтів.

 

- Чи можуть компанії брендувати вже готові книги вашого видавництва Little Beetle Press?

Так, і це насправді теж дуже ефективна стратегія. Не завжди потрібно створювати ексклюзивні історії. Адже бюджет у компаній є різний. Однак варто знати, що є ще одне, не менш елегантне, рішення. Деякі наші книжки можна брендувати і випустити з логотипом компаній. Такі ексклюзивні тиражі зазвичай замовляють на подарунок для співробітників або для клієнтів до різних свят або важливих подій. Справжній фурор отримала моя книга «Таємне життя Святого Миколая» - вона дуже сподобалась діткам, для яких закупили брендований тираж компанія медичної продукції Hartmann. Особливою популярністю серед соціально та екологічно відповідальних компаній також користується серія книжок на екологічну тематику «Велетунські казки про нашу планету» і «Сніговий Велетун і кліматичні зміни».


Також важливо зазначити, що при створенні наших книг я завжди залучаю психологів. Важливо створити не тільки веселу і яскраву книгу, але ще й корисну для діток та їхніх батьків. Вважаю необхідним піднімати у своїх книгах важливі та актуальні теми, наприклад третя книжка серії для Нової пошти – про війну між українцями і бридкими песиголовцями. Також у наших книжках можна побачити персонажів, які пересуваються на інвалідному візку, мають протез, тощо. Такі історії допомагають виховувати у дітей толерантність до інших людей і формувати свідоме та здорове суспільство.

Орина Дуброва



bottom of page